RiskNavigator maakt kredietverlening sneller en betrouwbaarder
image
Image
RiskQuest

Om meer inzicht te krijgen in de kredietwaardigheid van bedrijven ontwikkelde RiskQuest RiskNavigator. Een programma dat kredietverlening overzichtelijker, sneller en efficiënter maakt.

Kredietverstrekkers en banken willen graag weten of bedrijven wel de lening kunnen aflossen en de rente kunnen betalen. Leasemaatschappijen willen graag weten of hun klanten de lasten kunnen dragen en het contract wel uit kunnen dienen. Om dit risico te kunnen inschatten werden vroeger vooral jaarrekeningen van bedrijven en aangeleverde cijfers uit de boekhouding geanalyseerd.

Vraag uit de markt

Tijdrovend, ouderwets en weinig actueel, stelt partner Hans Heintz van RiskQuest. ,,Het opstellen van een risicoanalyse op basis van de banktransacties geeft een veel reëler en betrouwbaarder beeld van de kredietwaardigheid van een bedrijf. Daar hebben kredietverstrekkers behoefte aan. Om aan die vraag uit de markt tegemoet te komen hebben we RiskNavigator ontwikkeld”, zegt hij.

Waarschuwingssignalen

RiskNavigator is een programma dat op basis van betaaldata van banktransacties een duidelijk overzicht geeft van de financiële situatie van bedrijven die een krediet aanvragen of hebben lopen. Het geeft op een dashboard alle inkomsten en de uitgaven weer, maar wat belangrijker is; het geeft vroege waarschuwingssignalen. ,,Als bijvoorbeeld de huur niet netjes elke maand wordt betaald of de BTW niet elk kwartaal wordt afgedragen, dan krijg je dat op het dashboard snel te zien”, vertelt Heintz. ,,Ook als er veel cash geld van de zakelijke rekening wordt opgenomen, als er veel transacties tussen de zakelijke en privérekening plaatsvinden of als er veel geld wordt betaald aan deurwaarders of incassobureaus geeft de monitor rode vlaggen.”

Schuldcapaciteit

Kredietverstrekkers kunnen in het dashboard ook de schuldcapaciteit van een bedrijf zien. Doordat duidelijk wordt hoeveel ze aflossen aan andere leningen of kredieten, kan bepaald worden hoeveel geld ze al geleend hebben en hoeveel ruimte er nog is voor extra leningen. Op basis van de kasstroom kan uitgerekend worden hoeveel aflossingscapaciteit een bedrijf heeft.

Samenwerking Invers

RiskQuest is expert in het ontwikkelen van financiële risicomodellen, met name voor banken en verzekeraars. Die modellen voorspellen aan de hand van data of bedrijven in betalingsproblemen komen. Voor het ophalen, verrijken en analyseren van banktransacties werkt RiskQuest samen met Invers. De Fintech Enabler verzamelt, verrijkt via zijn slimme fintech platform banktransacties van bedrijven en consumenten. Omdat Invers een PSD2-vergunning heeft van de Nederlandsche Bank, kan het na toestemming van de rekeninghouder alle banktransacties automatisch ophalen, verrijken en ook zijn financiële analyse op los laten. Het programma herkent alle inkomsten- en uitgavencategorieën en geeft in een split second een duidelijk financieel beeld van de rekeninghouder. Invers kan tot 95 procent van alle banktransacties analyseren en verrijken, iets wat geen andere partij lukt.

Beste van twee werelden

,,Door het verrijken en dus categoriseren van banktransacties door Invers te combineren met onze slimme metrieken krijg je het beste van twee werelden”, stelt Heintz. ,,Aan de hand van banktransacties kun je veel beter kijken of bedrijven de waarheid vertellen. Beter dan via jaarrekeningen. Banktransacties liegen niet en zijn bovendien snel beschikbaar.”

Credit score

Gebruikers van RiskNavigator kunnen het dashboard personaliseren en zelf instellen wanneer klanten in hun ogen in het rood komen en wanneer ze gewaarschuwd willen worden. Ook kunnen ze in een benchmark bedrijven en bedrijfstakken met elkaar vergelijken.

RiskQuest wil het risicomodel nog verder gaan uitbreiden met historische data van bedrijven die in het verleden failliet zijn gegaan. Door daar een algoritme op los te laten kunnen patronen ontdekt worden die een nog betere voorspelling over de kredietwaardigheid mogelijk maken. ,,Als je genoeg data hebt kun je uiteindelijk komen tot een totale credit score van bedrijven”, aldus Heintz.

Automatisch

Het hele proces gaat vrij automatisch. Een bedrijf dat een lening of krediet aanvraagt moet Invers toestemming geven om de banktransacties te verzamelen. Die worden verrijkt en ingevoerd in het programma, waarna vrij snel vastgesteld kan worden of bedrijven hiervoor in aanmerking komen. Eventueel kunnen kredietverstrekkers aanvullende vragen stellen. Heintz:  ,,Zo kan er sneller en efficiënter een krediet verleend worden. Kredietverstrekkers kunnen veel meer klanten aan en in dezelfde tijd meerdere aanvragen behandelen.”

Interesse in onze services?

Demo aanvragen

Wij versterken uw organisatie met verrijkte data