Solid Online

Boekhouders worden soms gek van alle verschillende bestanden voor uren en facturen die ze krijgen aangeleverd. En hoe zie je wie er achter al die banktransacties zit? De software van Solid Online brengt eenheid in deze wirwar en transformeert alle data naar bruikbare informatie. 

Solid Online is specialist op drie gebieden. Het verkoopt een eigen boekhoudprogramma aan grote bedrijven en organisaties, het levert applicaties om verschillende systemen via API’s (Application Programming Interface) en web-services aan elkaar te koppelen en het stroomlijnt data.

Uitzendbranche

,,Wij werken bijvoorbeeld veel voor de uitzendbranche. Die krijgen de gewerkte uren van hun personeel in allerlei verschillende bestanden en vormen uit verschillende systemen aangeleverd. Elk bedrijf heeft daarvoor zijn eigen systeem, wat voor een wirwar aan informatie bij uitzendbureaus zorgt. Wij maken daar chocola van. Zo verwerken we 1,5 miljoen uren per maand. Het programma past zelfs de cao toe en berekent toeslagen voor overuren”, vertelt directeur Pieter Hoekstra van Solid Online. ,,Onze transformers, zoals wij onze grote systemen noemen, transformeren data naar wat het moet worden. Dat doen we niet alleen voor uren, maar ook voor facturen.”

Banktransacties

Solid Online verwerkt op die manier de complete administratie voor klanten. Belangrijk is dat het boekhoudproduct gekoppeld is aan de bank en alle banktransacties kan inlezen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met fintech enabler Invers. Allereerst regelt Invers de toestemming die klanten moeten geven om de banktransacties op te halen. ,,Dat loopt via een klein linkje in onze software fantastisch”, zegt Hoekstra.

De toestemming moet om de drie maanden opnieuw gegeven worden. Invers kreeg vorig jaar als eerste niet-bank in Nederland een PSD2-vergunning om bankgegevens op te mogen halen. Hoewel het bedrijf niet zo naar buiten treedt, worden zijn diensten en software overal gebruikt. Van grote banken tot schuldhulpverleners, van budget coaches tot kredietverstrekkers voor het MKB

Verrijking

Ook Solid Online werkt voor grote klanten, van Booking.com tot Start People. Het mooie van Invers is volgens Hoekstra dat het bedrijf via zijn LinX-software alle banktransacties verrijkt. Deze transacties bevatten veel informatie die belangrijk is voor de boekhouding, maar die is vaak moeilijk te herkennen en gecodeerd. De software van Invers herkent namen en adressen, Kamer van Koophandel- en btw-nummers en deelt transacties in op verschillende inkomsten- en uitgavencategorieën. Hoekstra: ,,Voor een klant verwerken we bijvoorbeeld 3000 banktransacties per dag. Het is lekker als die afschriften van deze informatie zijn voorzien. Daardoor kunnen wij onze geautomatiseerde boekhouding beter laten draaien. 

Zoekwerk

Solid Online werkt pas sinds kort samen met Invers, maar ziet nu al de voordelen. ,,Voor ons is het heel belangrijk om te zien wie er achter banktransacties zit. Je wilt zeker weten waar bonnetjes of facturen vandaan komen. Normaal is dat een heel zoekwerk waarbij heel veel fout gaat. Ons boekhoudprogramma moet weten waar het geld naartoe gaat en waar het vandaag komt. Dat weten we nu dankzij Invers”, aldus de directeur.

Real-time

Een ander voordeel van Invers is volgens hem dat de banktransacties real-time in de boekhouding verwerkt worden. ,,Vaak krijg je één keer per dag alle mutaties te zien”, zegt hij. ,,Bij Invers worden transacties binnen een paar minuten zichtbaar. Zo kun je dichter op je boekhouding zitten en direct zien wat er in- en uitgaat.”