Finturi helpt MKB-bedrijven groeien met snelle lening of krediet
image
Image
Finturi

Finturi koppelt MKB-bedrijven en zzp’ers die geld nodig hebben om te groeien aan financiers. Via het online platform van de fintech startup kunnen ze snel en makkelijk een zakelijk krediet of een factuurfinanciering aanvragen en zo hun werkkapitaal verhogen. Het analyseren van hun banktransacties met behulp van Invers moet dat proces verder versnellen en verbeteren.

MKB-bedrijven hebben verschillende keren per jaar extra geld nodig. Meestal voor nieuwe inkoop of werkkapitaal om te kunnen groeien, terwijl de uitstaande facturen nog niet zijn betaald. Ze kunnen vaak moeilijk bij banken of andere kredietverstrekkers aankloppen omdat die aanvragen lang duren en het proces kostbaar, tijdrovend en administratief complex is. Daardoor is het voor traditionele financiers vaak niet rendabel en minder interessant om dergelijke aanvragen in behandeling te nemen. ,,De meerderheid van de MKB-bedrijven is financieel gezond, maar heeft wel extra werkkapitaal nodig. Wij kunnen heel snel inschatten of ze wel of niet in aanmerking komen voor financiering”, zegt CEO David Buschman van Finturi.

Crowdfunding

Finturi is geen standaard kredietverlener, maar een soort crowdfundingsplatform. Het helpt ondernemers aan factuurleningen en zakelijke kredieten tot 250.000 euro. Dat geld wordt aan de andere kant ingebracht door rijkere particulieren en bedrijven die leningen verstrekken. Door gebruik te maken van state-of-the-art technologieën worden de operationele kosten fors verlaagd en de tijdsduur tussen aanvraag en lening flink bekort. Zo is het platform gebouwd met behulp van blockchain-technologie, waardoor alle transactiegegevens veiliger en nauwkeuriger zijn opgeslagen. De risicobeoordelingen van aanvragers worden met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie uitgevoerd.

Health score

Om de risico’s van leningen te beoordelen maakt Finturi gebruik van gegevens uit verschillende bronnen, zoals Kamer van Koophandel, social media, CBS Statline, boekhoudsystemen en jaarrekeningen. Op basis daarvan krijgen bedrijven een zogeheten health score. Om een lening of krediet te krijgen moeten bedrijven eerst toegelaten worden tot het platform. Daarvoor moeten ze voldoen aan de financiële gezondheidseisen. ,,We laten alleen bedrijven toe die kredietwaardig zijn”, zegt Buschman. ,,Daarna is het mogelijk dat een ondernemer binnen 24 uur over de lening of het krediet kan beschikken.”

Testen tijdens corona

Het bedrijf startte zijn diensten in april 2020, nadat het van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toestemming had gekregen om haar diensten in Nederland aan te bieden. Dat was aan het begin van de coronacrisis. ,,Economisch gezien een slechte tijd om te beginnen, maar we hebben ons platform daardoor wel goed in de praktijk kunnen testen”, zegt Buschman.

Factuurleningen

Finturi begon met het verstrekken van factuurleningen. Daarbij wordt geld geleend op basis van de verkoopfactuur. De fintech startup geeft MKB-bedrijven en zzp’ers een voorschot van 80% van de factuurwaarde, maar neemt de factuur niet over, zoals factoring bedrijven doen. Daarover betalen ze rente, waarvan de hoogte afhankelijk is van hun gezondheidsscore. De factuur moeten de bedrijven zelf innen. ,,Factoring lijkt een makkelijke en eenvoudige oplossing, maar veel bedrijven willen toch liever zelf de controle over hun klanten houden. Daarom nemen we de verantwoordelijkheid voor de factuur niet over. We zien het meer als een bewijs dat er geld binnen gaat komen. Als een bedrijf financieel gezond genoeg is bevonden, dan is de verkoopfactuur voor ons reden om een korte termijn financiering te verlenen en zo bedrijven extra werkkapitaal te geven om te groeien”, legt Buschman uit

Zakelijk krediet

Gaandeweg merkte Finturi dat er bij haar klanten - en bij het MKB in het algemeen - ook behoefte bestond aan andere vormen van financiering. Buschman: ,,Het product factuurleningen werkt erg goed, maar heeft een wat incidenteel karakter, terwijl er ook veel bedrijven zijn die behoefte hebben aan een meer structurelere vorm van financiering. Daarom hebben we een nieuw product ontwikkeld: het zakelijke krediet. Ook dat krijgen MKB’ers moeilijker bij banken en traditionele financiers. Bij ons is dat eenvoudiger. Ondernemers krijgen toegang tot een bepaalde faciliteit, net als rood staan bij de bank, en kunnen daar continue gebruik van blijven maken. Ook hierdoor kunnen ze verder groeien.”

Banktransacties

Tijdens het eerste jaar zag Buschman ook dat de data voor de risicobeoordeling actueler kan door de analyse van banktransacties. ,,Bij een jaarrekening, order- of boekhoudsystemen kijk je naar het verleden. Met de analyse van banktransacties maken we onze analyse completer en actueler”, vertelt hij.

Invers

Daarvoor is Finturi in zee gegaan met fintech enabler Invers. Die heeft van de Nederlandsche Bank een PSD2-vergunning gekregen om met toestemming van klanten de banktransacties op te halen en te analyseren. Via de slimme fintech services van Invers worden die banktransacties tot 95% gecategoriseerd en vervolgens geanalyseerd. Zo wordt in een split second een duidelijk financieel beeld van inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden gegeven. ,,Zij zijn in staat de banktransacties van bedrijven te categoriseren en classificeren. Daar zijn eigenlijk heel weinig alternatieven voor”, stelt Buschman.

Complexer

Het categoriseren van de banktransacties van consumenten is eenvoudiger. Buschman: ,,Maar het categoriseren van banktransacties van bedrijven is een stuk complexer, omdat moeilijker te zien is waar het geld aan besteed wordt. Onze risicobeoordeling is nu ook goed, maar ik weet dat het beter kan. Dankzij de analyse van banktransacties maken we die actueler en sneller. Zo kunnen we onze diensten nog sneller en makkelijker maken voor de aanvrager.”

Interesse in onze services?

Demo aanvragen

Wij versterken uw organisatie met verrijkte data